× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Trieda a bieda #35


18.01.2021

V utorok si najprv štyri tímy splnili zápasové resty ešte z ôsmeho kola a piatok s nedeľou boli vyhradené na ligové stretnutia s poradovými číslami 31 a 32. Spomínaná štvorica teda stihla v uplynulom týždni o duel viac ako zvyšné celky. My sme si preto posvietili na iné detaily ako obvykle a pribudli aj zaujímavé individuálne momenty.

 

TRIEDA

Efektívny Korhonen

Z individuálneho hľadiska má za sebou vydarené trio duelov fínsky útočník v drese Michaloviec. Ville Juhani Korhonen sa gólovo presadil v každom z posledných troch ligových stretnutí. V dohrávke ôsmeho kola proti Zvolenu pridal ku presnému zásahu aj asistenciu, no jemu a jeho spoluhráčom to na body do tabuľky napokon nestačilo. S bilanciou 1+1 proti Rytierom teda nastúpil 33-ročný Fín do domáceho zápasu proti Novým Zámkom, ktorého skóre sa prvýkrát menilo v druhej tretine práve po otváracej trefe Korhonena. Tentokrát mal zo svojho gólu určite väčšiu radosť, pretože ním pomohol k víťazstvu 3:1. Takýto počin chcel Ville Juhani určite zopakovať aj v nedeľu na Zemplíne vo východniarskom derby proti silnému Popradu. Bol to práve on, kto opäť otvoril gólový účet stretnutia, aby necelé štyri minúty pred jeho záverom strelil zlomový a víťazný gól Michalovčanov, ktorým rozhodol o veľmi cennom víťazstve 4:3. Pre Korhonena to teda za jeho 4+1 z ostatných troch zápasov bolo päť bodov do tabuľky individuálneho kanadského bodovania a pre káder zo Zemplína šesť bodov do ligovej tabuľky.

 

80 zákrokov a asistencia na gól

Na nudu medzi tromi žrďami sa minulý týždeň dozaista nesťažoval Karolus Kaarlehto. Gólman Liptákov sa snažil svojich spoluhráčov držať nad vodou, ako to len šlo. V domácom stretnutí proti kvalitnému súperovi zo Zvolena čelil štyridsiatim štyrom streleckým pokusom a za svoj chrbát nepustil až 41 z nich. Tri strely Rytierov teda skončili v sieti a pre Liptovský Mikuláš z toho bola prehra 1:3. V ďalšom ligovom dueli pricestovali na Liptov hokejisti Nových Zámkov a domácich počas neho zamorili štyridsiatimi pokusmi na bránku. Kaarlehto však opäť bol v ideálnej prevádzkovej teplote a pripísal si 39 úspešných zákrokov, ktoré dopomohli k zmareniu šiestich presiloviek protivníka a takisto k liptovskému víťazstvu 3:1. Aby toho nebolo málo, tak pri poslednom góle svojho celku si Karolus dokonca pripísal asistenciu. Osem desiatok zákrokov za dve stretnutia hovorí o tom, že tento brankár je určite mužom na správnom mieste.

 

Zlom negatívnej vlny

Kameň naplnený ôsmimi prehrami za sebou padol zo srdca hokejistom Banskej Bystrice, ktorým sa v nedeľu po takmer mesiaci podarilo odohrať víťazný ligový zápas. Predtým však pod Tatrami odohrali piatkový duel, v ktorom ich Kamzíci porazili 3:1 a pre Baranov to bolo práve už ôsme ligové stretnutie bez víťazstva. V posledný deň uplynulého týždňa Banskobystričania hostili súpera z Miškovca a úvod zo tohto súboja o body vyzeral pre domácich sľubne. Po dvoch využitých početných výhodách v druhej polovici prvého dejstva viedli po jeho konci 2:0. V prostrednej časti však DVTK znížil náskok, aby ho v 52. minúte úplne zmazal a za stavu 2:2 sa tesne pred koncom začínalo prakticky od začiatku. Necelých šesť minút pred posledným klaksónom sa gólom na 3:2 hostitelia opäť ujali vedenia, ktoré si postrážili až do uplynutia šesťdesiatej minúty a po dlhej dobe sa k ich menu do tabuľky pripísali tri body. Celý tím a jeho fanúšikovia si určite povedali: „No konečne!“

zdroj: HC '05 Banská Bystrica

 

Mladíci z „dvadsiatky“

O svoje miesto na výslní v seniorskom hokeji chcú jednoznačne zabojovať aj slovenskí reprezentanti z nedávnych majstrovstiev sveta do dvadsať rokov. Práve v ostatných stretnutiach Tipos extraligy sa im to do istej miery aj podarilo. Z reprezentantov hrajúcich v našej najvyššej hokejovej súťaži o sebe dalo vedieť najmä trio Chromiak, Mešár a Nemec. Prvý menovaný v nedeľu otváral skóre domáceho a víťazného duelu so Zvolenom. Martin v tomto stretnutí strávil na ľade desať minút a trinásť sekúnd a gólovými zápismi si určite môže vypýtať viac priestoru v drese trenčianskej Dukly. Ďalším mladíkom, ktorý sa gólovo presadil bol Filip Mešár. Útočník hájaci podtatranské farby vyrovnával na 1:1 v poslednej minúte úvodného dejstva východniarskeho derby s Michalovcami. Možno aj tento presný zásah mu pomohol k tomu, že v tomto dôležitom súboji dostal šancu ukázať sa počas sedemnástich minút a deviatich sekúnd. Zďaleka najlepší „icetime“ spomedzi slovenských mladých pušiek mal k dispozícii nitriansky Šimon Nemec. V piatok v Detve strávil na ľadovej ploche dokonca najviac zo všetkých Corgoňov a jeho herný čas bol 22 minút a 26 sekúnd a následne proti Košiciam tento údaj ešte vylepšil o šesť sekúnd. Zdá sa, že Šimonovi pod Zoborom veria a vidia v ňom veľký potenciál. Podobné zápisy jednoznačne pridávajú na hernom sebavedomí a zisku skúseností pre mladých hokejistov.

 

BIEDA

Nevyužité presilovky a dve tesné prehry

Posledné dve hokejové stretnutia Nitry so súpermi sa pridali k ďalším nitrianskym, ktoré v nedávnom období museli pokračovať až v predĺžení. Z ostatných šiestich duelov si Corgoni až päťkrát zahrali aj štvrtú časť duelu a v tomto týždni to v oboch prípadoch smerovalo až k samostatným nájazdom. Príčinu tohto môžu hráči hľadať aj v slabej, v tomto týždni nulovej, efektivite pri využívaní početných výhod. Z posledných dvanástich presiloviek sa im nepodarilo na gól premeniť ani jednu. V piatok proti Detve to boli štyri nevyužité presilovky a po troch tretinách výsledok 1:1, ktorý sa v nájazdoch zmenil na nitriansku prehru. Následne pod Zobor pricestovali Košičania, proti ktorým mali domáci možnosť presilovej hry až osemkrát, no aktívne bránenie Oceliarov im narobilo problémy v súhre. Opäť z toho bola nula v kolónke gólov z presiloviek a prehra 2:3 po nájazdoch. Predĺženia a samostatné nájazdy síce už majú Nitrania natrénované, no nasledujúce zápasy asi budú chcieť rozhodnúť v riadnej hracej dobe.

 

Dvakrát 3:1 a Clarke zatiaľ bez bodu

Počas týždňa došlo v Nových Zámkoch k trénerskej výmene, od ktorej si každý celok sľubuje nový impulz pre hru a výsledkový zvrat, no samozrejme, že nič sa neudeje ako mávnutím čarovného prútika. To je zatiaľ aj prípad Novozámčanov, ktorých v piatok privítali Michalovce. Po bezgólovej prvej tretine a remíze 1:1 v tej druhej to pre hostí vyzeralo celkom nádejne, no posledná perióda ukázala, že opak bol pravdou. V 57. minúte sa domáci dostali do vedenia , ktoré šesť sekúnd pred záverom definitívne poistili gólom na konečných 3:1. O dva dni sa Nové Zámky predstavili v Liptovskom Mikuláši, kde prvé dejstvo skončilo nerozhodne 1:1. V tom druhom hostia zúžitkovali príležitosť na gól v podobe využitej presilovej hry a hostia sa  v poslednej tretine museli doťahovať na hostiteľa, ktorý im na to ponúkol tri skvelé možnosti. V úvode tretej tretiny dvojminútovú presilovku, v strede tretiny dokonca päťminútovú výhodu o jedného hráča na ľadovej ploche a aby toho nebolo málo, tak domáci sa nechali vylúčiť aj v predposlednej minúte duelu. Ani jednu zo šancí na vyrovnanie ale hostia nepremenili na presný zásah, ba dokonca v záverečnej vlastnej presilovke inkasovali dve sekundy pred koncom na 3:1. Závery ostatných duelov teda Novým Zámkom nevyšli a ostáva im len veriť, že zmena trénera prinesie svoje ovocie už čoskoro. Rovnako však musia dúfať aj v prebudenie veľkej posily spoza mora. Brandt Clarke, ktorý je mnohými odborníkmi pasovaný na tie najvyššie miesta v drafte NHL, si na svoje konto v Tipos extralige nepripísal ani jeden kanadský bod. Síce sa jedná o veľmi mladého hráča, ktorý hrá na pozícii obrancu, no Novozámčania si od jeho príchodu určite sľubovali viac.

Ďalší týždeň v Tipos extralige bude zložením zápasov podobný tomu predchádzajúcemu. Najprv nás čakajú tri dohrávky minulých kôl a o pár dní na to už kompletný rozvrh 33. a 34. ligového kola. Vo hviezdach ostáva, či sa do povedomia dostanú skôr tímové výkony, alebo zažiaria individuality. 

autor: Martin Lehotský | grafika: Kristína Prievalská

PODOBNÉ ČLÁNKY